Crispy Fried Hammour – ‎هامور مقلي و مقرمش

friedhammour

I first did this recipe a few months ago when we wanted to try something different. Hammour fish is rich in omega fatty acids, which always makes me drowsy after eating it! It also fries well and gives crunchy fish fingers that are so yummy! So here’s the recipe:

Ingredients:

  1. 500gm hammour fillet
  2. 2 Tbsps. Mustard
  3. ¼ tsp. salt
  4. 1/8 tsp. black pepper
  5. 2 cloves garlic

 

For frying:

  1. 1/3 cup flour
  2. Vegetable oil

Method:

  1. Cut the fish fillet into fingers (chunky strips)
  2. Mix together the mustard, salt, black pepper and garlic in a large food bag
  3. Add the fish fingers to the bag and let marinade for 1 hour (up to 12 hours in the refrigerator)
  4. When ready to fry, mix the fish fingers and the flour in a deep dish, making sure the fish is coated well with the flour
  5. Insert the fish in hot oil ( if the oil is not hot enough, the fish won’t turn out crispy)
  6. Wait about 1 minute, then turn down the heat so the fish cooks through without being burnt
  7. Turn the fish on other side one at a time, then turn the heat up again for 1 minute, then bring it down to medium temperature
  8. When the fish is golden brown remove from oil and let dry on kitchen napkins
  9. Serve with fisherman’s rice and fresh green salad!

أنا عملت الوصفة دي أول مرة من كذا شهر لما حبينا نجرب حاجة مختلفة! سمك هامور لحمه طري اوي و غني بأحماض أوميجا الدهنية، و كمان الهامور المقلي  طعمه لذيذ و بيكون مقرمش جدا!

المكونات:

  1. 500 جم هامور فيليه
  2. 2 ملعقة كبيرة مستردة (خردل)
  3. ¼ ملعقة صغيرة ملح
  4. 1/8 ملعقة صغيرة فلفل اسود
  5. 2 فص ثوم

للقلي:

  1. 1/3 كوب دقيق
  2. زيت نباتي

الطريقة:

  1. يتم تقطيع السمك إلى أصابع
  2. نخلط المستردة و الملح و الفلفل الاسود و الثوم في كيس طعام كبير
  3. نحط السمك في الكيس و نسيبه يتبل لمدة ساعة (أو لمدة 12 ساعة في الثلاجة)
  4. لما تكوني مستعدة تقليه، اضيفي السمك للدقيق في طبق عميق و تأكدي ان السمك كله متغطي بالدقيق
  5. سخني الزيت، بعدين اضيفي صوابع السمك للزيت قطعة ورا التانية (لازم الزيت يكون سخن علشان السمك يطلع مقرمش)
  6. استني حوالي دقيقة بعدين هدي النار لدرجة متوسطة حتى يتم طهي السمك جيدا
  7. اقلبي صوابع السمك و نرفع النار لمدة دقيقة، بعدين وطي عليه تاني
  8. شيلي السمك من الزيت لما لونه يبقى ذهبي، و صفيه على مناديل المطبخ
  9. قدميه مع رز الصيادية و سلطة خضراء

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s