Macaroni Bechamel the easy way – مكرونة بشاميل بالطريقة السهلة

macaronibechamel1

There’s nothing like cooking a dish of macaroni bechamel. I remember when my mom cooked it for us, its aroma would fill the house and make us all work up an appetite.

Now that I’ve cooked it on my own, my feelings for macaroni bechamel haven’t changed, I still get excited the day I’m making it and always have second servings! It’s that good!

Although it involves several steps, it’s still really easy to make. And a few tips and tricks I’m sharing with you today, really makes it a lot easier. So let’s get started.

You’ll need:

A. For the minced meat:

  1. 500 gm minced meat
  2. 1 large onion, diced
  3. ½ tsp salt
  4. ¼ tsp black pepper
  5. 2 Tbsp tomato paste

B. For the bechamel sauce:

  1. 2 Tbsp butter
  2. 2 Tbsp plain flour
  3. 1 Litre milk (4 cups)
  4. ½ tsp salt
  5. Black pepper to taste
  6. 1 egg
  7. 1 Tbsp tomato paste

C. 250 gm penne pasta, cooked and drained

Preparation:

A. Minced Meat

  1. Start by sweating the diced onion in a little bit of oil
  2. Add the minced meat
  3. Add the salt, pepper and tomato sauce when the meat is almost cooked through.
  4. Turn off when meat is done and set aside

Tip: You can prepare this the night before and store it in the fridge until you’re ready to use it the next day.

B. Bechamel sauce

Tip: Make sure the milk is at room temperature before starting, this will minimize clumps in the sauce.

  1. Melt the butter in the saucepan.
  2. Add the flour and stir
  3. I’d like to wait until the flour becomes golden, this adds more texture to our bechamel sauce.
  4. Start by adding the milk a little at a time stirring in between, until the flour and milk homogenize, this is usually after the 1st cup.
  5. Add the rest of the milk and stir. Then add the salt and black pepper.
  6. Turn off the heat when the bechamel sauce thickens.

Trick: Here I divide the bechamel sauce in two, the first half I pour over the pasta and then add the egg and tomato paste to the second half, this goes on top.

This trick ensures that our macaroni bechamel dish stays juicy but still holds itself.

C. Assembly:

  1. Start by layering the cooked pasta in the dish evenly.
  2. Add the first half of the bechamel sauce.
  3. Then the minced meat
  4. Add the second half of the bechamel sauce (egg and tomato paste included)
  5. Pop it in the oven for half an hour or until the macaroni dish has a golden top layer.

(Some people add another layer of pasta over the meat, but I tried it and loved it with only one bottom layer of paste, If you want to do that, just add another 250 gm of cooked pasta on top)

لا يوجد شئ مثل طبق مكرونة بشاميل. اتذكر عندما كانت امى تطبخه لنا كان يملئ المكان بروائح شهية تجعلنا كلنا في شدة الجوع.

وبعد أن أصبحت أطبخه بنفسي، لم تتغير مشاعري تجاه طبق المكرونة بشاميل.  وما زلت أكون متحمسة يوم عمله و دائما أقوم بتناول قطعة أخرى! انه جيد جدا!

ومع انعمله  يتطلب عدة خطوات, لكنه سهل بالفعل. وسأشارككم بعض الملاحظات والحيل التي ستجعل الامور اكثر سهولة. لذا دعنا نبدا.

ستحتاج الى:

أ. اللحم المفروم

  1. 500 جرام لحم مفروم
  2. بصلة كبيرة مفرومة
  3. ½ ملعقة صغيرة الملح
  4. ¼ ملعقة صغيرة فلفل اسود
  5. 2 ملعقة كبيرة صلصة طماطم

ب.  صلصة البشاميل:

  1. 2 ملعقة كبيرة زبدة
  2. 2 ملعقة كبيرة دقيق
  3. 1 لتر لبن حليب (4 أكواب)
  4. ½ ملعقة صغيرة ملح
  5. فلفل أسود حسب الرغبة
  6. 1 بيضة
  7. 1 ملعقة كبيرة صلصة طماطم

ج. 250 جم مكرونة penne مطبوخة

طريقة الاعداد:

أ. اللحم المفروم

  1. ابدا بتسوية البصل في قليل من الزيت
  2. اضف اللحم المفروم
  3. اضف الملح والفلفل صلصة الطماطم عند قرب استواء اللحم
  4. اطفئ النار على اللحم المفروم عند استوائه و يترك جانبا

ملحوظة: يمكنك اعداده الليلة السابقة  و وضعه فى الثلاجة حتى حين استخدامه فى اليوم التالى توفيرا للوقت.

ب – صلصة البشاميل

ملحوظة:الأفضل أن يكون اللبن الحليب درجة حرارة الغرفة، يقلل ذلك من التكتلات فى صلصة البشاميل.

  1. يتم إذابة الزبدة في قدر صغير على النار.
  2. يضيف الطحين ويقلب جيدا مع الزبدة
  3. احب الانتظار حتى يصبح الدقيق لونه ذهبى. يضيف هذا طعم مميز لصلصة البشاميل.
  4. يتم اضافة اللبن الحليب بالتدريج مع التقليب بعد كل مرة، حتى يتجانس الدقيق واللبن. ذلك يكون عادة بعد الكوب الأول.
  5. يضاف بقية اللبن و يقلب. ثم الملح والفلفل الاسود.
  6. تطفئ النار عندما يصبح البشاميل سميكا

حيلة: أقوم بقسم صلصة بشاميل هنا لنصفين. النصف الاول يتم إضافته فوق المكرونة في الصينية. و يضاف البيض و معجون الطماطم الى النصف الثانى، و هو الطبقة العالية للصينية.

هذه الحيلة يضمن أن المكرونة بشاميل تكون ذائبة و لكن تحتفظ بقوامها.

ج – التجميع:

  1. ابدأ بوضع المكرونة المطبوخة فى الصينية بشكل متساوي.
  2. يتم اضافة النصف الأول من صلصة بشاميل.
  3. ثم اللحم المفروم
  4. يتم اضافة النصف الثاني من صلصة بشاميل (المضاف إليه البيض و صلصة الطماطم)
  5. ضعه فى الفرن لمدة نصف ساعة أو حتى تصبح الطبقة العليا ذهبية اللون.

(يفضل بعض الناس اضافة طبقة اخرى من المكرونة فوق اللحم المفروض، اذا كنت تريد أن تفعل ذلك، ما عليك سوى اضافة 250 جم من المكرونة المطبوخة فوق اللحم المفروم ثم إضافة النصف الثاني من البشاميل)

Advertisements

7 thoughts on “Macaroni Bechamel the easy way – مكرونة بشاميل بالطريقة السهلة

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s